Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
13.6.2020, Kateřina Hoferková, aktualita
Vesmírný dalekohled Jamese Webba si bude muset počkat opět o něco déle, než se dostane do kosmu a začne plnit svou misi. Kvůli epidemii onemocnění covid-19 se plánovaný start rakety s tímto teleskopem v březnu 2021 neuskuteční.
honza1616 (3704) | 14.6.202011:29
Vcera jsem koukal na dokument ve kterem říkali ze JWST bude startovat v r. 2014 :­)­) musel jsem se hluboce zasmat :­)­) nicméně spis mam obavy o Perseverance, sice vtrdi ze ke zpoždění nedojde ale ja tomu prostě nevěřím
Odpovědět1  0
snajprik (1641) | 14.6.20206:43
Nech sa nan už vykašlu proste je to nefunkčny zmetok, už mal biť na obežnej drahe v 2012. Ten teleskop mi pripomina slovensku dialnicu, pravuju na nom už vyše 20 rokov a furt v nedohladne je dokončenie.
Odpovědět3  1
wrah666 (6205) | 14.6.20209:54
A co peněz navíc to stojí. Satelit nbo sonda nejsou jak dálnice. už jen skladování v čistém prostředí vyjde na šílené prachy, tuplem pokud trvá roky. Mezitím projekt totálně zastará a buď vypustí něco moderního jak dinosaurus, nebo opět trvá roky a stojí miliony to modernizovat. A tentokrát je to horší než kdy předtím, nezastarala jen elektromika, ale i mechanika. Například takové 3d tištěné duté titanové nosníky, o těch si před ­- lety kdy to navrhovali nemohli ani nechat zdát. A přitom by se zrovna tady těžce hodily. Nesmírně pevné a hlavně lehoučké..

PS: snad nejlepším příkladem dinosaurismu je SLS. Mrtvý projekt, zcela nesmyslný, který nicméně pokračuje :­) Nikdo nemá odvahu říct, že se pár miliard dolarů vyhodilo za kravinu a stornovat to..
Odpovědět2  0
honza1616 (3704) | 14.6.202011:43
Presne tak, jsem rad ze nekdo na to ma stejny názor, dalekohled uz stárne a to je porad na Zemi,
Ja jsem to tady kdysi napsal a akorat jsem byl za hlupaka ze to neni pravda, pritom za tech 10 se vyvynulo tolik materialů a technologií, HW­/SW...........
SLS je pribeh sam o sobě, zrovna vcera mi prisel od NASA newslatter a bylo tam jak kompletuji prvni raketu :­)­)­)...chapete tu pointu?..... první a jedina raketa po 15 nebo 20 letech co se o projektu zacalo přemýšlet, tolik miliard to spolklo a jeste nemaji plne funkční ani tu jednu raketu
Kdyby Musk mel takove zdroje co ma NASA , tak uz ma na Marsu kolonini s 1 milionem lidí a přemýšlí jak vybudovat dalsi koloni treba těžební v pasu asteroidů
Odpovědět2  0
wrah666 (6205) | 14.6.202021:19
Smutné je, že kdyby skutečně zprovoznili SLS a Orion před 15 lety, tak to smysl mělo. Jenže SLS se stalo zbytečným s existencí Falcon Heavy a Orion naprosto stejně tak ­"zemřel­" před týdnem, když odstartoval Crew Dragon. A není to jen o obrovské nákladnosti a zastaralosti řešení.. ­(ačkoliv cena je mnohonásobná a zastaralé to je­) Podstatnější rozdíl je ­"funkční a odzkoušený stroj, versus něco, co zatím neexistuje ani jako prototyp. Když to trochu zjednoduším: Ve SpaceX mají několik prvních stupňů smontovaných a připravených. Zavoláte, zaplatíte a za pár dní vám letí náklad. A s Crew Dragony to bude za chvíli stejně. Jeden je nahoře, druhý má být snad za měsíc.. Jenže to není jednorázový spotřebák..

PS: a už před pár lety byla zprávička, že se lidé ­(­/například z goglu a podobně, tedy žádní snílci­) dávají dohromady s plány na asteroidní těžbu. A že hodlají velice rychle mít ­"nahoře­" kolik dalekohledů, aby mohli pozorovat a počítat.. Vsadím se, že budou nevyužitý čas bu´d prodávat, nebo věnovat univerzitám.. Aby nakonec slavné JWST nestartovalo až v době, kdy bude v provozu 10 komerčních dalekohledů.
Odpovědět0  0
honza1616 (3704) | 14.6.202023:33
Je to opravdu tragédie, kdyby NASA odpískala program SLS a Orion tak v podstatě přizná tu xx letou snahu a všechny peníze zahodí, myslím že v takovém případě by lidé volali po úplném zastavení vládou financovaného programu a úplné zrušení NASA.
A proto si myslím že NASA to chce dotáhnout do konce, jinak by to byl jejich definitivní konec,
navíc si myslím že by bylo pod jejich úroveň aby znovu dobití Měsíce a jeho trvalou kolonizaci hodili na soukromé firmy, to by jejich vlastenecká hrdost neunesla. Biď si stejně myslím že tam Musk bude dřív.
Zásobování ISS je ze strany NASA už pasé, jen si představte kolik by bylo potřeba investicí a raket k dopravě, oni mají za ty roky zatím jen 1 prototyp, už to je dost k zamyšlení, jestli má cenu nějaký ­(jakýkoliv­) vesmírný program financovaný vládou.

Osobně bych se pokusil dobít ten měsíc a dál už nic neplánovat,
rozprodat všechny technologie, budovy, montážní haly, testovací a odpalovací zařízení
a udělat z celého NASA jak ho známe v současnosti jen administrativní úřad s pár desítkama­-stovkami zaměstnanců v jediné budově v hlavním městě, který by řídil ­"vesmírný program­" a byl prostředníkem mezi vládou a soukromím sektorem.
Dnes už nic víc nemá smysl.
Odpovědět0  0
Tech-boy.lukas (1501) | 14.6.202011:18
Bych to tak moc nezatracoval. A to přirovnání k dálnici, je úplně mylné. Děravou dálnici přijedou lepiči zalepit lopatou a studenou obalovou směsí. Ale toto vzdálené jen 1,5Mkm? od země? Musí to být dokonalé, a navíc toto zpoždění je způsobeno vnějším vlivem. A pokud vím tak většina zařízení ve vesmíru vydrželo mnohokráte déle, než na kolik bylo stavěno, tak asi se to vyplatí. A o stáří nemůže být řeč, jak staré jsou sojuzy? A stále létají.
Odpovědět0  3
ZipX (192) | 14.6.202013:26
Keď je podľa teba tak ľahké postaviť­/opraviť diaľnicu tak prečo ju na Sk cez 20 rokov stále nemáme? :D
-lebo im to zarába peniaze, každé zdržanie znamená predĺženie kontraktu a nové financie pre ďalší rok.
Napr. V boingu to fungovalo tak, že keď ste chceli ako inžinier prísť s vylepšením nejakej technológie­/systému ktorý by bol lacnejší a rýchlejší na výrobu pri štátnych zákazkách, tak by ste dostali zdrba.
Odpovědět0  0
Tech-boy.lukas (1501) | 14.6.202014:46
To je právě to u dálnice že není jde o peníze. U JWST jde o technickou nemožnost. Nepůjde to jako u hubblu, zaletět tam a opravit ho
Odpovědět1  0
DarkRichelieu (1234) | 15.6.20207:56
Ale možné to je, jen by ty náklady byly srovnatelné s cestou na Mars :D
Odpovědět0  0
Tech-boy.lukas (1501) | 15.6.20208:55
Zatím to možné není, i kdybychom chtěli. Není nic co by nás dostalo na Mars a nebo do místa kde bude JWST třeba zítra. ­(ani za všechny prachy světa­) Možná za pár let
Odpovědět0  0
DarkRichelieu (1234) | 15.6.202010:17
Teoreticky, pokud bychom uvažovali o jednosměrné cestě k opravě, tak toho ubožáka tam dostat dokážeme ?
Odpovědět0  0
wrah666 (6205) | 15.6.202011:35
Asi ano, ale myslím, že by to bylo dražší, než vyrobit nový teleskop a poslat ho tam. A zdcela určitě by to bylo politicky přijatelnější. A nebyl bych si jistý, jestli by to nakonec nebylo i rychlejší. Něco s dostatečnou podporou života, aby to dovezlo chlapa na L2, tam to zastavilo, a dovedlo ho pouštět ­"ven­" a zpátky dovnitř kolik dní by se muselo navrhnout zcela od začátku.
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.